Thursday, December 25, 2014

En helt vanlig tjej

Tal på gymnasiets julkyrka.

Maria, en flicka som vi kunde möta här på torget, på väg till bilskolan eller S-market. En flicka som antagligen går i gymnasiet, försöker klä sig enligt mode och klara av alla prover inför periodens slut.

Maria, en vanlig tjej, fick vara med om något ovanligt. Något unikt. Hon skulle få ett barn. Det är inget märkvärdigt med det, nog har vi sett höggravida flickor under stundentskrivningarna förut. Hon födde sitt lilla pojkbarn medan hon och hennes familj var bortresta. Utan förvarning klampade det in en hel hop med främmande människor in i hennes rum.

Plötsligt minns hon drömmen hon hade ett år sedan. Det är som en deja vu, alla bitarna faller på plats. Nu förstår hon, men begriper ändå inte riktigt. Är det hrä barnet verkligen Gud? Han som bara prästerna talar om på de stora högtiderna. Det här lilla knyttet, som dessutom har något fuffens på gång i blöjan.

Gud har blivit som vi, en av oss. En människa som andas samma luft, som känner sig glad, som känner morkkis, blir snål på pizza och arg när wifin stärvar.

Gud har verkligen blivit en av oss. Han gick, han diskuterade och han pratade med människorna i det antika mellan östern. Och han talar till oss idag genom orden skrivna i den heliga skrift.
Han kom för att berätta att nu är tiden inne, dags att trycka på start knappen för en ny slags ordning i världen.

Jesus visar oss genom sitt liv vem Gud är. Han vill ge oss en gåva. En gåva som inte är mjuk eller hård utan evig. Den innehåller ett liv i gemenskap och vänskap med den Annorlunda, den okända, med honom som vi kallar Gud. Är vi beredda att klippa av snörena och slita upp paketpappret på gåvan, för att avslöja innehållet och börja använda det?
Det är julens mysterium. Gud har blivit förkroppsligad. Den transcendenta har blivit immanent.

Jesus kom oss, för att visa oss ett liv i gemenskap med Gud. Han kom hit till oss, till vanliga människor. Han låter flickor, som Maria, inneha en av huvudrollerna i sitt stora skådespel. Han kom för att möta oss och låter oss följa med på sina äventyr. Det är en gåva det!

No comments:

Post a Comment