Thursday, October 1, 2009

Rökdykning

Igår fick jag för första gången under min karriär inom den frivilliga brandkåren vara på en sk. "varm-dykning".
Vi (Kaarinan VPK) hade träningar igår; rökdykning. Vi åkte ut till Artukainen, där räddningsverkets övnings facilitet finns. På området ligger en sk. "savukontti", alltså en kontainer som man byggt om lite så att man kan öva rökdykning i den.

Det hela går till så att man längst inne i kontainern antänder lite bräder o dylikt och i taket har man spånskivor. Sedan stänger man dörren och låter värmen stiga samtidigt som det bildas rikligt med brandgaser. Sedan öppnar man en lucka för att släppa in syre. Då antänds brandgaserna m.a.o. stora lågor bildas uppe i taket.
Man kontrollerar de här lågorna med att kyla av dem med sk. "pienpisara sammutus". Man sprutar några korta strålar upp i röken för att kyla ned den. Då inträffar lite ett likadant fenomen som när man kastar på i bastun. Det blir hetare.

Vi höll nu på med detta en stund så att alla fick pröva på att kyla ned brandgaserna och följa med hur branden utvecklas. Sen gjorde vi en liten sväng upp till andra våningen, för att släcka några tunnor. Där var det helt mörkt! Man såg ingenting, det var bara att hålla i kompisens stövel och följa honom.

Efteråt var jag helt våt av svett. Helt som om jag varit inne i en bastu. Men jag luktade rök och andra diverse konstigheter. Men kul var det...fast mitt hår luktar rök ännu...(Ber om ursäkt för att alla begrepp är på finska! Jag har ingen aning vad det kallas på svenska...)

No comments:

Post a Comment