Saturday, September 13, 2008

Nå hur skall man göra då?


(forts. till det förra inlägget)
Brandfilten(fi. sammutuspeite, eng, fire stop blanket) är ett verkligt multipurpose släckningsredskap. Man kan använde den till att släcka nästan vadsomhelst! Olja som brinner i kastrullen, TVn, datorn, bränsle, människa=kläder, skydda sig själv....lista kan göras lång.

Men hur skall man använda den då? Jo, det skall jag försöka berätta och beskriva. Här är några bilder och här är en video.

Men först lite allmänt om brandfiltar. De är tillverkade av ett slags tyg som inte brinner, dvs lågorna kommer inte igenom men värmen nog! Tyget andas inte, alltså ingen luft eller vätska kommer igenom det. Det är på det sättet filten fungerar som förstahandssläckningsredskap; branden kvävs.


De finns i två storlekar 90x100 cm och 180x 120cm. Den mindre gör man inget med! Köp den större! Det är inte många euros skillnad.
Filten är vikt inne i ett rött fodral så att två remmar hänger utanför. På fodralet finns det korta instruktioner, halvt bra.

Vid brand:

Rädda dig själv och andra!

RING 112

Försök släcka om möjligt
Med brandfilt:
1. För att ta ut filten ur fodralet, ta tag i remmarna med båda händerna och dra! Filten kommer ut och väcklar ut sig(den borde iaf göra det om den är vikt på rätt sätt).

2. Vira in dina händer i filten för att skydda dem.

3. Skydda dig själv med filten! Håll den framför dig själv! Försök inte kurkka bakom den! Lågorna syns nog igenom så du ser nog vad du håller på med.

Om du är utomhus: närma dig branden med vinden i ryggen!

4. Lägg filten tätt ovanpå det som brinner! Om det är en kastrull så slut kanterna tätt kring den, flytta över på en sval platta. Stäng spisen och spisfläkten!
Skydda dig själv!

5. Lämna filten kvar och låt det svalna

6. Vänta på brandkåren

7. Du är en hjälte! Du har vunnit över lågorna!


Om det är en människa(kläderna som brinner)

RING 112

1. Samma som ovan
2. Samma som ovan

Skydda dig själv!

3. Fäll människan ner på marken, så att filten blir mellan dig och personen. Du kommer att måsta använda milt våld! och det är tillåtet!

4. Dra filten på personen så hela kroppen täcks. Börja med huvudet. Släta ut filten så tätt som möjligt kring personen! Ta bort filten från ansiktet så fort som möjligt. Det viktigaste är att skydda andningsorganen på personen. De tar skada ytterst lätt, det är svårt att andas om strupen har brännskador!

5. Få bort alla luft fickor! Klappa inte. Släta med handen.

6. När du tror att det inte brinner mer, ta bort filten så att du skyddar dig själv!

7. Du är en hjälte! Du har räddat någons liv!

Efter användning damma filten, du kan skälja tvätta den. Vik in i fodralet igen. Den kan användas om och om och om igen.

Filten bör hänga på väggen i så att man kan dra ut den där den hänger.

No comments:

Post a Comment