Wednesday, March 5, 2008

Airbagen är farlig

De flesta är rätt så nöjda med att ha airbagar i bilen, bra så! För de är bra att hå då man kör krock. Det som de flesta inte vet är att airbagen är väldigt farlig!

Den är designad så att den utlöses då bilen träffas eller träffar något med högre hastighet än 15 km/h. Då utlöses airbagen på några hundradelssekunder. Med hjälp av kemiska reaktioner fylls en rätt så stor ballong med kväve snabbt och töms omedelbart.

Kudden skall ta bort det mesta av kraften från en person som slungas mot instrumentbrädet vid en krock. Det är ändå inte frågan om någon mjuk kudde! Den är de facto hård och sprängs upp!

Här, här, här och här är videon på kuddens kraft då den utlöses.

Kudden är farlig då den pga något fel sprängs vid fel tid. Som brandkårist har jag blivit varnad speciellt för bilolyckor där airbagen inte sprängts. Då kan den nämligen sprängas upp i ansiktet på någon när som helst. I värsta fall kan någon bryta något ben eller så sprängs den upp i ansiktet på en sårad person. Men som tur har man utvecklat ett "skydd" mot detta; en påse som läggs över ratten då brandkåren räddar någon ur en bil. Påsen tar bortkuddens kraft omedlebart och söndrar kudden så att den inte kan skada någon.


2 comments:

  1. Usch, det där har jag aldrig ens kommit att tänka på. Det finns ju en hel del saker som man inte har någon som helst aning om. :/

    ReplyDelete
  2. Alltså man kan ju få brännskador o.dyl. av att den slår upp.
    Men problemet är väl mest att männsikor ignorerar krafterna som är i verkan. En airbag är nog ett fiffigt påhitt o räddar liv, men man skall följa instruktionerna nogrant om man köper bil med airbag.

    ReplyDelete