Tuesday, November 20, 2007

Sett: "En klänning av snö"

Klockriketeatern spelade Tua Forsströms pjäs "En klänning av snö" på Grand i Borgå. Jag fick se föreställningen på skolans bekostnad med en modermålskurs.

Om jag skulle beskriva pjäsen med ett ord, skulle det vara annorlunda. Pjäsens är gjord så att det finns en handling men den är inte det centrala. Pjäsen består av flere olika element, men ingen hinner följa med allt. Meningen är att väcka tankar och funderingar. Själva berättelsen handlar om en dag på Statens konstmuseum där det är vernisage. En ny vakt börjar samma dag på muséet. I muséet finns en staty som ser ut som en gorilla eller ett troll. Den nya vakten vill skydda den till varje pris medan musé föreståndaren vill bli av med den. Under dagen besöks utställningen av varierande personer från vanliga besökare till fräslnings armén.

Pjäsen innehåller mycket dans och koreografi, för att inte tala om musiken. Musiken med Martina Roos sång är som en ryggrad. Tua Forsströms texter tvingar tittaren att tänka efter och fundera. Men pjäsen blir inte tårr och tråkig även om den till en början verkar det. Inbakat finns mycket humor, en del verkligt uppenbar och annat gömt.

Jag rekomenderar pjäsen för en som inte är skygg för något annorlunda och speciellt!

No comments:

Post a Comment