Saturday, May 26, 2007

Fossil ön


Några dagar sedan kom en buss last med naturvetare hem från en långexcursion till Gotland. Trötta,men fyllda med nya upplevelser, likaså jag. Under en vecka åkte vi omkring på ön för att bekanta oss med den fina natur som finns på Gotland. Vi hade egen buss och vår toppen chaffis Bjarne vid ratten. Förrän vi ens kommit till Gotland, på vägen söderut mot Nynäshamn stannade vi i Alhagens våtmarksområde. Ett mycket fint våtmarks område med bäver, fåglar och stora vinbergssnäckor.
På Gotland bodde i på orienteringsklubben Raukens gård, intill en golfbana, i tält såklart. Därifrån åkte vi sedan ut på färder till olika hörn av ön. Första dagen när vi anlände besökte vi lummelunda grottorna; ett flere kilometer långt grottsystem. Den andra dagen åkte vi ut till Stora Fårö, en ö några kilometer utanför Gotland med helt annorlunda miljö. Ön omgärdas av högklintar och är förövrigt mycket karg, men vacker. PÅ bergsväggarna ser man tusentals sillgrisslor och tordmular häcka. På ön växer dessutom många olika arter orkidéer.
Följande dag besökte vi Gervide gård i Sjonhem. På gården finns flere tiotals Gotlandsruss, svin,olika fåglar, emuer, strutsar och lamor. Det allra bästa var nog när hela gruppen kunde gå in mitt ibland en hästflock på ca 30 individer. Mannen som äger gården är som en trollkarl med djur, alla lydde honom och djuren var väldigt vänliga. Han kunde t.o.m. gå in bland sina strutsar! Efter gården besökte vi den medeltida Hansa staden Visby. Lite vandring på dess gator och en o annan instickar ei butiker.
Följande dag besökte vi sydspetsen och Lars Jonsson museum och Naturum. Nära intill muséerna fanns en vacker medeltida kyrka med helt fantastisk akustik. På sydspetsen spanade vi dessutom in "Hoburgs gubben" som är en rauk, personligen tycker jag inte att den var värst imponerande. Dessutom stannade vi vid någrafågellokaler den dagen. Den sista dagen på ön besökte vi igen en annan ö, nämligen Fårö. Fårö ligger norr om Gotland och har en mycket karg och buskig miljö. Där finns bl.a. många raukar.
Efter allt detta som inte går att beskriva så bra i ord måste vi packa ihop tälten och ta Gotland farväl. En mycket fin ö som jag gärna besöker igen.

No comments:

Post a Comment