Wednesday, March 28, 2007

[LV] Kurkien yhteenotto päättyi toisen kuolemaan

Kurkien yhteenotto päättyi toisen kuolemaan

Olin tänään keskiviikkona 28.3.2007 todistamassa varsin erikoista tapahtumaa:

Seurasin kurkia kaukoputken kanssa Rehtsuolla Vahdolla, Varsinais-Suomessa. Suolla oli kello 14:30 ainakin 7-8 kurkea, joista viisi kulki suon keskiosissa ruokaillen.

Viiden kurjen porukassa oli selvästi kaksi paria ja yksi yksinäinen. Kurjet liikkuivat löyhänä ryhmänä ja pareittain suon keskiosassa. Viides kurki seurasi muuta porukkaa kenties hieman kauempana mutta ruokaili rauhassa siinä missä muutkin.

Kurjet eivät esittäneet aktiivisesti soidinta mutta taivuttivat niskaansa ja töräyttelivät ajoittain. Suon eteläreunasta kuului ainakin yhden kurjen ääni ja pari kurkea ylitti ryhmän tarkkailuaikana.

Rauhallinen ruokailu kääntyi kahden yksilön väliseksi mittelöksi, kun yksinäinen ”viides” kurki tuli lähelle toista paria eikä väistänyt uhittelua. Tämä tapahtui noin kello 15:00. Kohtaaminen kehittyi yhteenotoksi, jossa käytettiin nokkaa, siipiä ja jalkoja. Aivan alkuun tähän liittyi myös erityinen ääntely. Yhteenotto oli sen verran kiivas, etten voinut seurata kumpi oli tunkeutuja ja kumpi puolustaja. Taistelun aikana toisella kurjella oli mm. voimakas ”nokkaote” toisen kurjen säärestä.

Noin kello 15:03 tilanne oli kehittynyt jo niin, että toinen kurjista seisoi alakynteen jääneen päällä, joka oli kaadettuna maahan. Tässä vaiheessa linnut olivat noin 15 cm syvässä tulvalammikossa. Alimmaisen kurjen siipi iski vielä muutaman voimakkaan iskun ja jäi sitten paikalleen.

Muutaman minuutin ajan ”voittanut” kurki seisoi uhrinsa päällä ja nokki tätä kunnes tilanne oli ohi noin 15:10 voittajan poistuessa paikalta. Sen pari oli koko episodin ajan kulkenut ehkä noin viiden metrin päässä ja tarkkaillut tilannetta. Toinen pari jatkoi ruokailuaan koko ajan. Koomista tilanteessa oli viereen laskeutunut töyhtöhyyppä, joka seisoi koko ajan parin metrin päässä kuin seuraten verileikkiä.

Hain kuolleen kurjen talteen. Sen rinta oli verinen ja myös jalassa oli ruhje. Tarkemmin en ehtinyt eläintä maastossa tutkia mutta tarkoitukseni on kartoittaa ja kuvata vammat. Eläin päätyy pakkaseen ja olisi mielenkiintoista selvittää patologin avulla sen kuolinsyy: lintu oli osittain veden peittämä ja pää oli kokonaan veden alla. On mahdollista, että se hukkui taistelun tuoksinassa.

Vaikka yhteenotto oli oudon väkivaltainen, en olisi uskonut sen päättyvän näin. Aloin epäillä yhteenoton harmittomuutta vasta silloin, kun alle jääneen kurjen siiveniskut lammikossa vaimenivat.

Pekka Käär


FT Pekka Käär
Vastaava tutkija
Turun biologinen museo
Luonnontieteellinen museotoiminta, Turun maakuntamuseo

PhD Pekka Käär
Curator
Turku biological museum
Section of Natural History, Turku Provincial Museum

No comments:

Post a Comment