Sunday, December 10, 2006

20.9.2006 15:18:34Grävmaskiner och pulpeter

Grävmaskinen kör fram och tillbaka framför den ställningsförsedda skolan. En arbetskarl går oroligt fram bland allt bråte, som ligger framför skolbyggnaden. Röken från hans cigarett blandas med dammet och fukten i luften och får det att sticka i näsan.

Kajorna flyger genom luften och bilarna kör oberörda förbi, som om ingen renovering fanns. Inne i det tomma skolhuset, där det förr var liv och stohej med elever, klingar nu hammarslagen sorligt. Den förr så eleganta aulan är nu fylld med bråte och bitar av stengolv, som väntar på att hamna i de stora transportflaken utanför.

Framför barackerna, som fungerar som tillfällig skola, står en Volvo med registerplåten ycm-383 parkerad, den tillhör någon byggkarl. På baksidan av skolhuset står byggmännens baracker, på kaffebordet står en till hälften, med cigarettfimpar, fylld askopp. Framför barackerna står en stor lastbil med en behållare på och för sitt monotona dån, som får det att skälva in till benen.

Inne i huset hör man byggmännens röster medan gruset rasslar ur grävmaskinsskopan bakom hörnt. Hela skolan är ett virrvarr med ställningar och byggklarlar, där det förr stod pulpeter, står det nu stegar och strålkastare. Eleverna och lärarna har evakuerats till barckerna, därifrån de bara kan bevittna förödelsen.

No comments:

Post a Comment